Sljedeća generacija: kako je prošla naša prva puna klasa izbora, nakon pet godina?

Ideja je bila pokušati shvatiti koliko je teško postati profesionalni nogometaš, iako je u dobi od 16 ili 17 godina bio jedan od najboljih u toj zemlji. Sljedeća generacija 2014: 40 najboljih mladih talenata u svjetski nogomet Pročitajte više

Projekt je oduzimao vrijeme jer smo svake godine provjeravali igrače, ali isplatilo se. Sad već pet godina pratimo prve godine i vrijeme je da ih sažmemo i pustimo.

Pa, kakva se slika pojavljuje? Od naših 20 igrača iz engleskog prvoligaša u toj sezoni 2014.-15., Samo trojica igraju u klubovima Premier lige: Marcus Rashford, Dominic Solanke i Hamza Choudhury.

To možda ne zvuči baš impresivno, ali neki su u klubovima Premier lige, ali na posudbi u Championshipu.Šest od 20 igra drugi nogomet (pet u Engleskoj i jedan Harley Willard na Islandu), tako da gotovo polovica igra na vrlo Bet365 visokoj razini. S druge strane, dvoje od 20 – koliko nam je poznato – više ne igraju nogomet. Tri od 20

Mnogo stvari može pridonijeti tome hoće li igrač uspjeti. Ozljede mogu igrati veliku ulogu, dok mentalnu stranu igre ne treba podcjenjivati. Uz to, igrači se razvijaju u različitim dobima.

Nedavno smo pitali našeg novinara iz Portugala zašto João Félix nije izabran za naše izdanje iz 2016. godine, a odgovor je bio jednostavan: jer tada nije bio među najboljima.

2017. godine, kada je Steven Gerrard radio kao trener Liverpoola do 18 godina, razgovarali smo s njim o tome što je potrebno da bi se akademija probila do prve momčadi. Rekao je: „Volim ulične nogometaše.Mislim da svi najbolji igrači dolaze s ulice, takav tip igrača. Djeca u našoj akademiji dolaze u nevjerojatno mjesto za rad, dobivaju hranu šefova, uzimaju ih po a momci s punim radnim vremenom dobivaju puno više novca nego što smo mi imali kad smo započeli.

“Postoji slučaj da dobiju malo prerano. Ulaze u zonu udobnosti rada na ljupkom mjestu i tada je za njih veliki šok kad moraju krenuti dalje ili biti pušteni. Vidio sam da je dosta igrača izlazilo iz akademije s ogromnom reputacijom i odlazilo u svlačionicu Melwood. Tada je sudoper ili plivanje – i mnogi od njih tonu. “Rashford prednjači

Ohrabrujuća stvar za ovu nadarenu mladež je da, čak i ako Bet365 potonete u prvom pokušaju s prvom momčadi, često postoji put natrag.Na našem svjetskom popisu iz 2014. godine, Nikola Vlašić bio je jedan od naših 40 igrača, ali prelazak u Everton iz splitskog Hajduka 2017. godine nije uspio u 2017. godini.

Upisao je samo 12 nastupa, nije zabio nijedan rezultat gol i posuđen je moskovskom CSKA prije nego što se ovog ljeta trajno pridružio ruskom klubu. Ovih je dana redoviti strijelac u ruskoj Premier ligi i hrvatski internacionalac. Prvi je pogodak za svoju zemlju postigao u utakmici protiv Slovačke u rujnu i čini se sigurnim da će se ponovno preseliti u jednu od pet velikih europskih liga.