Pregled sezone Ligue 1: PSG će biti još jači pod Thomasom Tuchelom

Bilo što drugo osim osmog naslova Ligue 1 u povijesti PSG-a bilo bi veliko iznenađenje. Iako je PSG ovo ljeto zaobilazio prijenosne reflektore, FFP je i dalje briga, tiho su napravili nekoliko pametnih poteza. Thomas Tuchel učinit će ih proaktivnijom i taktički raznovrsnijom ekipom, a Gianluigi Buffon mogao bi biti vođa svlačionice (i kvalitetan čuvar) koji im je odavno nedostajao. Njihova pobjeda od 4: 0 nad Monakom u Trophée des Champions potvrdila je da se jaz samo povećava.

Unatoč razočaravanju što su tek četvrti i predali se pokoreno u finalu Lige Europe, Marseille ima priliku nadograditi na bila je ukupna pozitivna kampanja. Njihov jedini potpis je hrvatski središnji bek Duje Caleta-Car, ali oni su se do sada odupirali napredovanjima za Floriana Thauvina.Ako će imati ikakve šanse da izazovu PSG-u, očajnički je potreban napadač nakon što su Valère Germain i Kostas Mitroglou prošli mandat prošli sezone. Mario Balotelli mogao bi biti njihov čovjek.

Budući da je neko vrijeme bio u njihovom najnižem udarcu nakon 5-0 domaće kuge koju su u listopadu rivali Rhône-Alpes iz Lyona, Saint-Étienne se postupno poboljšavao pod Jean-Louisom Gassetom. Rémy Cabella, izvrsni na posudbi u prošlom mandatu, pridružit će se Wahbi Khazri i podmlađeni Mathieu Debuchy i Yann M’Vila.S vodstvom srebrne klupske legende Loïc Perrin ispred najboljeg vratara Ligue 1 u Stéphaneu Ruffieru i bez europskog nogometa koji bi ih ometao, peto mjesto i povratak u Europu mogu biti minimalna očekivanja.

Pitanja bili su odgajani kad je Rennes imenovao Sabri Lamouchi zamijenio trenera veterana Christiana Gourcuffa prošle godine, ali njegov mandat pokazao je neočekivani uspjeh. Izgubili su Khazri od Saint-Étiennea i središnji bek Joris Gnagnon u Sevilli, ali su doveli obećavajuće napadače Jordana Siebatcheua i Romaina del Castilla, kao i veznjaka Clémenta Greniera.Kontinuirani razvoj senegalskog krilnog igrača Ismaila Sarr, zajedno sa kreativcem Benjaminom Bourigeaudom, znači da će Rennes imati priliku da se etablira kao europski regularni igrač ove sezone. Miguel Cardoso – koji je prošle godine vodio Rio Aveu do petog mjesta u Portugalu – na raspolaganju mu je nekoliko uzbudljivih novih igrača u No10 Lucas Evangelista, dokazano napadač Ligue 1 Majeed Waris i brazilski krilni igrač Gabriel Boschilia.

Ligue 1 klubovi imaju naviknuti na ljetne egzoduse. Lijepo je, međutim, proživjelo jedan od svojih najtežih prozora u neko vrijeme. Jean-Michaël Seri vrijedio ih je više od 18 milijuna funti koje su dobili od Fulhama, a nedostajat će i golovi Alassane Pléa i (najvjerojatnije) Mario Balotelli.Lucien Favre, koji je otišao u Dortmund zamijeniti Tuchela, i dalje je njihov najveći gubitak. Njegovo nijansirano pronicljivo upravljanje pomoglo je Nici da napreduje. Unatoč tome, uzbuđenje oko dolaska Patricka Vieire i pregršt karakteristično nedovoljnih radarskih potpisa vrhunskog izviđačkog tima još bi moglo biti dovoljno. Bitka za ligaciju Facebook Twitter Fanovi Pinterest Reimsa slave nakon promocije u Ligue 1. Fotograf: Francois Nascimbeni / AFP / Getty Images

Uzastopni remiji protiv PSG-a pružili su Caenu par nevjerojatnih bijega u posljednji dan u posljednje dvije kampanje, ali ovaj put možda neće imati sreće, zamijenivši pragmatičnog Patricea Garande s Ligueom 1 novak Fabien Mercadal.Doživjet će vezni igrač Julien Féret, bikov srednji bek Damien Da Silva i napadač Ivan Santini.

Zabrinjavajući Reims, mnogi igrači koji su ih vratili u Ligue 1 kao udobne drugoligaše su krenuli dalje. Julian Jeanvier iz centra vratio se u Brentford; Stražnji veznjak Danilson Da Cruz ostao je u Ligue 2 s Nancy; naprijed Diego Rigonato otišao je u Al Dhafru u UAE; a napadač Jordan Siebatcheu potukao je Rennesa. Talentirani mladi trener David Guion dobro će oblikovati natjecateljsku ekipu iz onoga što je ostalo.

S obzirom na to da je Amiens prije dvije godine bio trećeligaški klub i imao je najmanji proračun lige, završivši na 13. mjestu u svom prvom ikad kampanja vrhunskog leta bila je zapanjujuća dostignuća.Ova godina izgleda sve izazovnija, jer je izgubio talismanski napadač Gaël Kakuta i šaku ostalih prvoligaša. Ipak, njihova obrana ostaje u velikoj mjeri netaknuta i tamo leže njihove nade za mršavljenje.

Za razliku od Reimsa, kolega koji je promovirao i vodećih strijelaca Ligue 2, Nîmes se zadržao na svojim ključnim igračima. Umut Bozok i Rachid Alioui dovode im prijetnju od gola te su pojačali povratnu liniju. “Krokodili” će biti sigurni da će ostati gore.