Dužnosnici Fife uhitili su se zbog optužbi za korupciju nakon što je pokrenut upit za Svjetsko prvenstvo

Svjetsko upravljačko tijelo nogometa, Fifa, suočeno je s besprijekornom krizom uoči kongresa u Zürichu, nakon što su švicarske vlasti uhitile niz dužnosnika o optužbama za korupciju i pokrenule kaznene postupke oko dodjele Svjetskih kupova 2018. i 2022. godine ,

Više od desetak plainclothed časnika spustio na hotel s pet zvjezdica Baur au Lac u srijedu, gdje se službenici okupili za Fifa godišnji sastanak.Fifa korupcije krize: ključne figure u polemika Više…

Uhićenja su izvršena u ime američkih vlasti, nakon istrage FBI-a koja je u tijeku barem tri godine. Američki ministar pravosuđa izjavio je kako su vlasti napunile 14 dužnosnika, od kojih su devet članovi sadašnjih ili bivših Fifa rukovoditelja.Oni koji su uhićeni u Zurichu izručeni su u SAD.

“Očekivalo se da će se pridržavati pravila koja su nogomet pošteni. Umjesto toga korumpirali su poslovanje svjetskog nogometa kako bi služili svojim interesima i obogatili se “, rekao je američki državni odvjetnik Loretta Lynch na konferenciji za novinare u New Yorku. “Učinili su ovo više i više, iz godine u godinu, na turnir nakon turnira.” Događaji zaraženi korupcijom uključivali su nagradu Svjetskog kupa 2010 u Južnu Afriku i predsjedničke izbore 2011 Fifa, istaknula je.

Odvojeno , Švicarski savezni tužitelji rekli su da su pokrenuli kazneni postupak u vezi s dodjelom Svjetskog prvenstva 2018. u Rusiju i 2022. turnir u Katar.Ove odluke bile su omamljene u optužbama za podmićivanje i korupciju od glasovanja u prosincu 2010.

Švicarske vlasti zaplijenile su “elektronske podatke i dokumente” u raciji na sjedištu Fife. Bankovne dokumente ranije su prikupljane iz raznih švicarskih financijskih institucija. Policija će dovesti u pitanje 10 članova izvršnog odbora Fife koji su sudjelovali na glasovima Svjetskog kupa. Deset, još uvijek aktualni članovi FIFA ExCo, uključuju seniornu potpredsjednicu Isse Hayatou iz Kameruna i Vitalij Mutko, ruskog športskog ministra, koji je voditelj organizacijskog odbora Svjetskog kupa 2018. godine.Drugi su Angel Maria Villar Llona (Španjolska), Michel D’Hooghe (Belgija), Senes Erzik (Turska), Worawi Makudi (Tajland), Marios Lefkaritis (Cipar), Jacques Anouma (Obala Slonovače), Rafael Salguero (Gvatemala) Hany Abo Rida (Egipat). U priopćenju, švicarski državni odvjetnik izjavio je da su rukovoditelji bili ispitani zbog sumnje o “krivičnom lošem upravljanju” i pranju novca. Kazao je kako je vrijeme operacije namjerno usklađeno s uhićenjem u ime američkih vlasti “kako bi se izbjegle eventualne dogovorenosti” između osumnjičenih i zbog toga što je velik broj onih koji su bili uključeni u glasovanje za dva Svjetska kupa bio prisutan u Zürichu , Gdje se očekuje da će predsjednik Fife Sepp Blatter biti ponovno izabran na još četverogodišnji mandat u petak.”Na potragu za istragom koja je dovela do uhićenja”, rekao je glasnogovornik Fife Walter De Gregorio na konferenciji za novinare u srijedu. Na kasnijoj konferenciji za novinare u sjedištu Fife, glasnogovornik Walter de Gregorio je zanijekao Blatteru Na bilo koji način uključen u bilo koju istragu i rekao da su švicarski postupci bili kao rezultat informacija koje je Fifa dostavila državnom odvjetniku u studenom 2014. godine. Također je potvrdio da nema prijedloga da će Rusija ili Katar izgubiti Svjetsko prvenstvo. P>

Uhićenja u ime američkih vlasti dio su međunarodne istrage o mitošima u vrijednosti od 100 milijuna dolara (65 milijuna funti) u rasponu od tri desetljeća.Navode se iz 1990-ih i uključuju “prihvaćanje mita i mita”, rekli su švicarski dužnosnici.

Fifa, potpredsjednik Jeffrey Webb, iz Kajmanskih otoka, bio je među uhićenima. On je čelnik FIFA-inog sjevernoameričkog regionalnog tijela, poznatog kao Concacaf, koji se prijavio američkim poreznim tijelima u 2012. Organizacija nije platila poreze već nekoliko godina kada je njegov predsjednik bio Jack Warner i Chuck Blazer Bio je generalni tajnik.

Osim Webba, izjava Deklaracije o pravosuđu potvrdila je da su Fifa dužnosnici optuženi bili Eugenio Figueredo, Jack Warner, Eduardo Li, Julio Rocha, Costas Takkas, Rafael Esquivel, José Maria Marin i Nicolás Leoz. Još četiri optuženika bili su sportski marketingeri Alejandro Burzaco, Aaron Davidson, Hugo Jinkis i Mariano Jinkis.Dodao je kako je izvršni direktor marketinga José Marguiles optužen kao posrednik. Izjava iz DoJ-a potvrdila je da su optužbe bile za krijumčarenje, prijevare žice i pranje novca “među ostalim prekršajima” i navodno “24-godišnje Kako bi se obogatili korupcijom međunarodnog nogometa “. Uhićenja su došla dva dana prije nego što je predsjednik Fife, Blatter, očekivao da će biti ponovno izabran za peti mandat.

Blatter je u srijedu ujutro rekao da aktivno lobira da bi izbori u petak odložili. Blatter je usko povezan s mnogima koji su optuženi u SAD-u tijekom svojih 40 godina Fifa, uključujući paragvajski Leoz i Trinidadian Warner. Webb i Figuero su trenutačni potpredsjednici Fife. Prošle godine pojavila se Blazer, koji je bio prisiljen podnijeti ostavku nakon što je optužen za financijske nepravilnosti, pomagao FBI-u svojim dugogodišnjim istragom.U izjavi iz DoJ-a Blazer je već priznao krivnju za optužbe, kao i José Hawilla, vlasnik i osnivač Prometne grupe, multinacionalne agencije za sportski marketing sa sjedištem u Brazilu.

Blazer je radio na Wiretapu na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. i, iako ozbiljno bolestan, i dalje pomaže FBI-u istragom. “U optužnici se navodi korupcija koja je raširena, sustavna I duboko ukorijenjen u inozemstvu i ovdje u Sjedinjenim Državama “, rekao je Lynch. “To se odnosi na najmanje dvije generacije nogometnih dužnosnika koji su, navodno, zloupotrijebili svoje stajalište povjerenja da steknu milijune dolara mita i mita.” Uhićenja korupcije Fife: Uefa poziva na odgodu predsjedničkih izbora Više

Razmjena u Zürichu se vjerovala da su započeli nedugo prije 6 ujutro, kada su šest Fifa službenika vodili iz hotela Baur au Lac na neobilježene automobile s plahtama iznad glave.

Švicarski savezni ured pravde FOJ) je izjavio: “Američki odvjetnički ured za istočnu okrugu New Yorka istražuje ove pojedince zbog sumnje o prihvaćanju mita i prijevara između ranih 1990-ih i danas.

” Osumnjičeni za podmićivanje – Predstavnici sportskih medija i sportskih tvrtki za promociju – navodno su sudjelovali u programima plaćanja nogometnim funkcionarima – delegati FIFA-e i drugi funkcioneri Fifa suborganisa – zauzvrat, vjeruje se da su primili medijske, marketinške i sponzorske prava u vezi s nogometnim turnirima u Latinskoj Americi.Prema zahtjevu Sjedinjenih Američkih Država, ti su zločini dogovoreni i pripremljeni u SAD-u, a isplate su izvršene preko banaka SAD-a. “Pritisak je sada obvezan graditi na Blatteru da odgodi izbore u petak, gdje stoji Protiv jordanskog princa Ali Bin al-Hussein.Predsjednik nogometnog saveza Venezuele Rafael Esquivel, predsjednik nogometne federacije Costa Rica Eduardo Li, bivši predsjednik Južnoameričke nogometne konfederacije Nicolas Leoz, (dno) Redak) bivši predsjednik Nikaragvanske nogometne federacije Julio Rocha, bivši dužnik predsjednika Južnoameričke nogometne konfederacije Eugenio Figueredo, bivši izvršni član FIFA-e Jack Warner i predsjednik Konfederacije Sjeverne, Srednje Amerike i Kariba Udruge Jeffery Webb. Fotografija: Reuters

“Danas je tužan dan za nogomet”, rekao je princ Ali u srijedu ujutro. “Očito je to priča u razvoju, čije se pojedinosti još uvijek pojavljuju.Ne bi bilo prikladno komentirati dalje u ovom trenutku. “Sve veći osjećaj krize u Zürichu odzivao je prije četiri godine kada je Blatter ponovno izabran bez presedana nakon povlačenja svog rivala Katara Mohameda bin Hammam Usred podmićivanja tvrdi da se ponovno usredotočio na članove Concacaf. Zatim je zaplovio, pitajući: “Kriza? Kakva je kriza?

Razlika je ovaj put da su švicarski državni odvjetnici surađivali s američkim policajcima za izručenje dužnosnika Fife koji su se okupili na najvišem sastanku u svom kalendaru.

Zürichska kantonalna policija stigla je u hotel Baur au Lac, gdje se rukovoditelji viši Fifa obično okupljaju na sve svoje troškove koji su plaćeni za Zürich za sastanke odbora, oko 6 sati ujutro u srijedu. Zaustavili su se na recepciji kako bi dobili broj sobnih mjesta za dužnosnike koji su namjeravali uhititi.Muškarci nisu bili vezani lisicama dok su bili odvedeni iz hotela. “Vrlo mirno”, tweetirao je novinar New York Timesa Michael Schmidt. “U međuvremenu, osoblje hotela probija se.” Fotografije su pokazale policajce koji su skrivali osumnjičene iza limova dok su ih pratili na neobilježene automobile. Jedan, Eduardo Li iz Kostarike, dopustio je donijeti svoju prtljagu dok je prolazio kroz bočna vrata, izvijestio je New York Times. Izvjestitelji su bili odbijeni ubrzo nakon što su započeli uhićenja.Owen Gibson (@owen_g) Otvoreni smo iz predvorja Bauer au Lac: “Moramo zaštititi privatnost naših gostiju”. Možda će biti malo kasno za to.May 27, 2015. Posljednji put da je međunarodna medijska pozornost usmjerena na Baur au Lac prije četiri godine, kada su američke i britanske ponude Svjetskog kupa odbijene u korist Rusije I Katar.Sumnje o kupnji glasova i zloporabe u tim natječajima za nadmetanje potvrdile su Fifa.

Švicarski dužnosnici kažu kako bi se deportacija osumnjičenih mogla sankcionirati odmah. U priopćenju se dodaje: “Kantonalna policija u Zürichu će danas u ime UZP-a ispitati zatočenike u vezi sa zahtjevom Sjedinjenih Država za uhićenje.” Pojednostavljeni postupak primijenit će se na tražene osobe koje se slažu sa njihovim neposrednim izručenjem. Ureda može odmah odobriti svoje izručenje u SAD i narediti njegovo izvršenje. Facebook Twitter Pinterest Predsjednik nogometne reprezentacije Costa Rica Eduardo Li se rukuje s predsjednikom Fife Seppom Blatterom prije početka utakmice na Svjetskom prvenstvu 2014. godine.Fotografija: BPI / REX Shutterstock

“Međutim, ako se tražena osoba protivi njihovu izručenju, FOJ će pozvati SAD da podnese formalni zahtjev za izručenje u roku od 40 dana navedenih u bilateralnom sporazumu o izručenju”. U studenom prošle godine, Fifa je etički odbor zatvorio istragu o kontroverznom postupku nadmetanja koji je Katar nazvao domaćinom Svjetskoga kupa 2022. godine, koji je utvrdio da je svako kršenje pravila bilo “vrlo ograničenog opsega”.

/ P>

Odluka za dodjelu turnira Qataru bila je vrlo kontroverzna, što je izazvalo lavinu optužbi o načinu na koji je osvojio ponudu i zabrinutost zbog zaglušujuće topline u kojoj će se održati utakmice, kao i tretmana radnika migranata Infrastruktura koja ga podupire.

Ali Fifa je rekla da istraga nije pronašla nikakvu izravnu vezu između ponude Svjetskog kupa i nezakonitih plaćanja koje je učinio bjesni bivši predsjednik azijske nogometne konfederacije Bin Hammam, Katar koji je bio zabranjen Za život za plaćanje mita tijekom kampanje kako bi oslobodio Blattera za predsjednika.