Britanski biciklisti su se vratili na stazu nakon godinu dana da zaborave

Callum Skinner je imao 12 godina kada je Chris Hoy osvojio zlato u Ateni 2004. godine i inspirirao se slijediti njegove korake. Dvanaest godina kasnije, Skinner se srušio na daskama velodroma, nakon što je zamijenio svog jednokratnog heroja i odigrao ključnu ulogu u pušenju dalekovoda od strašnog funka godine za britansku vožnju biciklom.

U understated riječi Hoy u posljednje četiri godine “malo katastrofe”. Posebno je govorio o ovom događaju, kako se britanski biciklizam toliko trudio da ga zamijeni usred niza propusta na svjetskoj razini, ali je mogao više govoriti o mukama jedinice koja se tako koristi za neprekinutu pohvalu.

Ovo je više nego samo jedna druga medalja.To je bio trijumf protiv koeficijenata, četvrta zlatna medalja za Jason Kenny i druga za Philip Hindes i može imati šire konotacije. Na jednoj je pozornici bilo ozbiljne zabrinutosti oko toga je li ovo šareno mjesto održavanja ikada završio u vremenu usred priče o bankrotima i otkazanim testnim događajima. U tipičnom brazilskom modu došlo je kada je bilo najvažnije. Britanski biciklisti učinili su isto. Kenny, možda najniži sportski sportaš koji je ikad osvojio četiri zlata, zasigurno će dodati tome da sada imaju ono što američki izborni kandidati nazivaju “velikim mo”.Usred atmosfere neumoljivog ohrabrenja velikog britanskog kontingenta u atmosferi, oni su više nego stavili oznaku – njihovi biciklisti koji su nosili odijelo za kožu dostavili su ozbiljnu izjavu o namjeri. Tim sprinta triove Kvalifikacijski krug, u kojem su razbijali olimpijsku rekordu, bio je poput izdaha za skupinu sportaša i upravljačko tijelo koje je zavijeno poput izvora. Oni koji su blizu onih sportaša koji su ustrajavali da će isporučiti kad bi to bilo važno , bez obzira na krize swirled iznad glave, dokazali su pravo. Ranije ženski tim provodi vlak – Katie Archibald, Laura Trott, Elinor Barker i Joanna Rowsell-Shand – glatko razbio svjetski rekord u kvalifikacijama.Muškarci – Ed Clancey, Steven Burke, Owain Doull i Bradley Wiggins, u potrazi za osamom medaljom koja bi ga učinila najznačajnijom britanskom olimpom – gotovo je slijedila odijelo. Ako se očekuje i potakne nekakav neustrašivost između Olimpijade, a britanski biciklizam je savladao umjetnost vrhunca u pravom trenutku, ovo je preuzimalo stvari do krajnosti. Povećaj veličinu slova Smanji veličinu slova Pošalji prijatelju Ispiši stranicu Britanski Ed Clancy, Steven Burke, Owain Doull i Sir Bradley Wiggins natječu se u muškoj momčadi u potrazi za kvalifikacijom Fotografija: David Ramos / Getty Images

Širina i raspon problema koji su napadali one koji nadgledaju sport jer su slave Londona bile neočekivane koliko su bile izvanredne.No, kroz sve to, sustav je isporučio ove sportaše u Rio u obliku njihovih života. Ako se Super Saturday pamti od mnogih kao definirajućeg dana Londona 2012, tada je gladak velodrom bio zujanje motora i srca srca Team GB-ovog rekordnog uspjeha.

Četiri godine na dobro obrađenom stroju otišle su u Rio pokazujući znakove trošenja i suzbijanja na stazi i izvan njega, čak i kad se UK Sport i dalje oslanja na na sportu za više od svojih fer udio uspjeha. U Pekingu 2008 i Londonu 2012, na cesti i na stazi, britanski biciklisti postavili su ton za ono što će slijediti. Na oba je bila uzbudljiva uspjeh na cesti, nakon čega su slijedili predstave koje su odredile razdoblje na stazi koja je nastala predložak visokih performansi koji je kopirao do tako velikog učinka u drugim sportovima.Kada se beskrajna hvalija na britanskom biciklizmu odjednom pretvorila u mučenje, učinak je bio nejasan. Najočitije i ozbiljnije, posljedice veze Shane Sutton i dalje se zadržavaju. Sutton – koji je preuzeo Sir Davea Brailsforda u potezu koji je neuravnotežen u operaciji – trebao je biti ovdje. Umjesto toga, on je kod kuće čekajući zaključke neovisnog preispitivanja u navodima o zlostavljanju, seksizmu i diskriminaciji koji je privukao svoju 14-godišnju karijeru u britanskom biciklizmu.Očekuje se da će biti “potpuno oslobođen”, ali afera je bacila nesumnjivo palicu. Ian Drake, britanski izvršni direktor za vožnju bicikla, također je kod kuće u Derbyshireu, gledajući televiziju i očajnički se nadajući da je tjeskoba posljednjih šest mjeseci kaosa u odboru neće utjecati na izvedbu.

Stvari nisu lakše jer je momčad stigla, s pritiskom dalje. Lizzie Armitstead-om propustila test-affair lijevo mnogo neodgovorenih pitanja. Muška cestovna utrka završila je razočaranja. Odluka o povratku Emme Pooleya u borbi protiv ženskog vremenskog suđenja, potresena u kišama Pontala.I iscrpljeni Chris Froome bi se nadali za drugom medaljom u boji oko vrata. U međuvremenu, dvije najveće osobnosti u britanskoj biciklističkoj ekipi imale su jedan od njihovih nepravilnih špijuna. Wiggins je bio optužen Markom Cavendishom da ga smrzne iz muškarca. Oni koji su vidjeli Wigginsa na treningu s Clancey, Burke i Doull kažu kako je odluka bila očigledna. Cavendish je blistavim rekao da je Wiggins bio “super-naglasio” i “želi biti junak” [To je spat mogao biti stavljen na pred-igre tenzije između dviju dugotrajnih svađalih braće u rukama, ali nije imala na vrhu svega ostalog. Ali, ako postoji jedna stvar koja je karakterizirala britanske vožnja biciklom tijekom proteklog desetljeća sposobnost da se sve ostalo stavlja u stranu i usredotočite se na izvedbu kada je najvažnije. Rezultati na svjetskim prvenstvima u Londonu u ožujku nisu dobro proslavili, ali povijest pokazuje da to nije precizan vodič. Postoji više od onih značajnih marginalnih dobitaka – novih bicikala, novih kožnih odijela – i javnih inzistiranje da će sve biti u redu u noći. I na kraju su bili Hindes, Kenny i Skinner, zlatne medalje oko vrata. “Izgledamo da se usredotočimo na proces i ishod traje od sebe”, rekao je prijelazni redatelj Andy Harrison prije utrke. Tako je.I kako.