Bernie Ecclestone stoji sa Pirelli nakon Ferrarijev F1 pucanja gume

četiri puta Formule jedan svjetski prvak Sebastian Vettel opisao je situaciju kao „neprihvatljiv” nakon njegova nestanka guma na 200mph na pretposljednji krilu Spa utrke, kada je pokrenut treći

On je rekao.: „Takve se stvari ne smiju dogoditi, točku. Ako se to dogodi 200 metara ranije, ja ne stojim sada ovdje.Ne znam što drugo treba da se desi „Ali je u četvrtak jedan od rijetkih izjava Ecclestone organizacija Formule jedan za upravljanje je rekao:„. Pirelli je bio prvorazredni partner Formule tijekom pet sezona u kojoj je službeni dobavljač guma na FIA Formula One World Championship, a mi i dalje imati puno povjerenje u sigurnost, kvalitetu i prikladnost gumama.”

Nakon toga, u ono što se može tumačiti samo kao napad na Ferrari, koji je natjecat će se u „home” utrci u talijanskoj Grand Prix ovdje u nedjelju, FOM izjavu dodao: „Pirelli pruža snažnu smjernice natjecateljima o ikakvih ograničenja performansi guma za uporabu.Natjecatelji trebaju obazirati Pirelli je stručni savjet prilikom postavljanja svoje rase strategiju i taktiku, a ako ne, to je na vlastiti rizik.”

Pirelli je ugovor s F1 istječe na kraju sljedeće sezone, a pregovori su trenutačno u tijeku oko novog ugovora. No, u posljednjoj liniji izjave FOM došlo je do očaja većeg poruka za Pirelli suparnika, Michelin.Pisalo je: „Hvala ti, Pirelli, jer nam pomaže da dostavi uzbuđenja Formule jedan navijače”

Monza je najbrži trag na F1 kruga i rasprave guma uvijek će dominirati na dnevni red slijedeće Vettel je nesreća, a sličan 190mph ispuhati uključuje Mercedes vozača Nico Rosberg dva dana ranije.

No, čak i kao Ecclestone i FOM pripremaju svoju tvrdnju, Vettel se povlači žurno iz njegove bijesne i ogorčen stav na Spa.U FIA službenoj press konferenciji Ferrarijev vozač je rekao: „Mi smo u potrazi vrlo blisko u pitanju smo imali”

On je dodao: „Pirelli je podržavaju i vrlo otvoren u raspravama, što je najvažnija stvar, a kako bi bili sigurni smo naučili iz toga.Oni su bili vrlo, vrlo profesionalno, to rukovati s izuzetnom pažnjom, vrlo ozbiljno, stvari idu na pravi način, a naš cilj je sada za poboljšanje stanja i napretka.”

Baš pred novinarima konferencija Pirelli je izdao svoju izjavu, u kojoj su kriviti vanjske čimbenike, osobito velike količine otpada, za incidente u Spa. „Događaji u spa može spustiti na vanjske čimbenike, povezane s produljenom primjenom guma na jednom od najtežih staza u prvenstvu”, oni said.F1: Lewis Hamilton približava „ludi san” usklađivanja svog Junaka Ayrton Senna Opširnije

No, Lewis Hamilton – sportski novu izbjeljivač plavu frizuru – rekao je da je Pirelli je predloženo rješenje – da povećaju svoje tlak u gumama – će biti „katastrofa”.On je rekao: „Ne mislim da je itko od nas su pokušali 5psi više, jer oni nisu dizajnirani da imaju 5psi više; oni rade u rasponu. Tako ćemo se kreće izvan optimalnog raspona gume, mi ćemo biti koristeći drugačiji dio gume, što znači više nositi, manje stisak. To će biti katastrofa.”

Mišljenja među vozačima i dalje su mješoviti. Hamilton je bivši suigrač Jenson Button sumnjao da porast tlaka u gumama bi malo razliku rezova. Ali on je rekao da je Pirelli treba poticati da čine što god mislili bio potreban

U međuvremenu, Lotus vozač Romain Grosjean, koji je bio treći u Spa, rekao je. „Ne mislim da je netko sretan.Seb nije izmakne kontroli, postoje rubnjaci i možete ih koristiti. Ne mislim da je to dobro objašnjenje. S druge strane, to je vrlo teško za Pirelli ponoviti ono što se traži od gume kad nemaju trenutni auto i neko testiranje da razviju svoje gume. Samo moramo pronaći način da gume ne idu van.”