Njemačka predsjednica FA-a Wolfgang Niersbach odustala od skandala Svjetskog kupa

Predsjednik njemačke nogometne organizacije Wolfgang Niersbach podnio je ostavku u ponedjeljak zbog skandala Svjetskog kupa 2006. godine, koji je narušio ugled najveće svjetske nogometne federacije.

Niersbach, koji se istražuje za porez utaje u vezi s aferom, izjavio je kako preuzima političku odgovornost za kontroverzni iznos od 6,7 milijuna eura Fifi, koji je navodno korišten za podmićivanje službenika svjetskog nogometnog vladajućeg tijela da glasaju za njemačku ponudu Svjetskog kupa.Ponovno je poricao bilo kakve zloporabe. 64-godišnjak je kazao kako je novac isplaćen kao dio financijskog sporazuma s organizatorima turnira FIFA-e kako bi osigurao grant od 250 milijuna švicarskih franaka. “Da bismo zaštitili DFB i položaj, odmaknem se kao predsjednik DFB-a s teškim srcem”, kazao je. “Odlučila sam podnijeti ostavku jer sam shvatila da moram preuzeti političku odgovornost.” U središtu istrage je plaćanje od 6,7 milijuna eura napravljeno 2005. godine, čiji je časopis Der Spiegel navodio povratak zajma od tadašnjeg izvršnog direktora Adidasa, Robertu Louis-Dreyfusu, da bi kupio glasove za kandidaturu Svjetskog kupa na izborima Fife 2000. godine. “Bio sam tamo od prvog dana ponude za Svjetsko prvenstvo 2006. do kraja…iu svim tim godina radila sam ne samo na čist način, već i uz strast i povjerenje “, dodao je Niersbach.Bio je u DFB-u već oko 25 godina, od svog glasnogovornika do glavnog tajnika, a potom i predsjednika 2012. “To ga čini još depresivnim i bolnim da se suoče godinama kasnije s procesima koje nisam imao imati veze s. Želim još jednom jasno da nisam bio svjestan plaćanja u pitanju. To je ono što donosi odluku da političke posljedice postanu toliko teže. “

Prošli je tjedan više od 50 policajaca i poreznih istraţitelja prebacilo u glavni ured DFB-a, kao i Niersbachove i druge kuće dužnosnika.Tražili su dokaze koji podupiru sumnju Frankfurtskog tužiteljstva da predsjednik, potpredsjednik odbora za organizaciju Svjetskog kupa 2006 i dva bivša kolega odbora nisu platili porez na plaćanje od 6,7 milijuna eura.

U tijeku su istrage kako bi se utvrdilo hoće li biti naplaćeno ili ne. Izvješće časopisa tvrdi da je s financijskim potporama Louis-Dreyfusa postavljen mamac za kupnju glasova za njemačku ponudu Svjetskog kupa. I DFB i Niersbach, kao i tadašnji organizator Franz Beckenbauer, odbili su zahtjeve Der Spiegela. Ali Niersbach je priznao kako je u tijeku unutarnja istraga kako bi saznali zašto je iznos isplaćen Fifi i za čega se ona koristi.Na pitanje o tome zašto je DFB platio Fifu iznos, Niersbach je rekao: “Ne znam.” Fifa također istražuje problem.