Bill Kenwright će prodati pola njegova udjela u tvrtki Everton u Farhad Moshiri

Predsjednik Everete, Bill Kenwright, prodaje polovicu svojih 26 posto dionica kao dio posla kojim ulagač Farhad Moshiri kupuje 49,9 posto kluba. Dogovoreno nakon dugog pretraživanja Kenwrighta za bogatog investitora, ugovor vrijedi za Everton u iznosu od 175 milijuna funti, što znači da će Kenwrightu biti plaćeno 22,75 milijuna funti za približno 13% udjela kojeg prodaje. Kenwright ostaje kao predsjednik i Moshiri ima mogućnost kupiti većinski udio u budućim okolnostima koje nisu javno objavljene. Američki Robert Earl, osnivač lanca Planet Hollywood, prodaje sve njegove 23 % Evertonovog udjela koji je posjedovao od 2006. godine bez igranja aktivne uloge u klubu, za koji će biti isplaćen 40,25 milijuna funti.Druga približno 13% koju će Moshiri kupiti prodaje je Jon Woods, lokalni direktor koji je osnovao računalnu zabavnu tvrtku Ocean Software i još jedan manjinski dioničar, Guardian shvaća. Kako milijarder Farhad Moshiri može promijeniti Evertonovu imovinu. Pročitajte više

Vjeruje se da je Kenwright platio oko 9 milijuna funti za svoje dionice, au njegovih 16 godina kao predsjednik Everton nikad nije bio isplaćen plaću ili troškove. Dok je radio kako bi održao Everton kao solidno uspješan klub Premier lige i stabilizirao financije, Kenwright je godinama govorio da traži prave financijske potpore kako bi im se omogućio da se natječu s bogatijim klubovima Engleske.Njihovi najnoviji računi, za godinu do 31. svibnja 2015., pokazuju prihod od 126 milijuna funti, mali gubitak zbog potpisivanja igrača i lagani porast neto duga na 31,3 milijuna funti. Kenwright opisao Moshiri na Subota je “savršeni partner”, rekavši kako ga je poznavao više od 18 mjeseci, tijekom kojeg su ostali potencijalni kupci, uključujući američke investitore John Jay Moores i Charles Noell, razmotrili kupnju.

Ugovor s Moshiri uključuje predanost menadžeru, Roberti Martínezu, kako bi osigurao značajan novac za momčad koja se igra ovog ljeta.Moshirijev financijski resursi također se smatraju važnima dugogodišnjem Evertonovu potrazi za moderniziranim stadionom, s novim siteom u obližnjoj Walton Hall Parku ili obnavljanjem Goodison Park, dvije aktualne mogućnosti. Moshiri je poznat u nogometu za svoje savez s Uzbekistarskim investitorom Alisherom Usmanovom u zajedničkom 30% vlasništvu Arsenala, koji su se počeli gomilati 2007. godine. Prošlog vikenda par je najavio da je Usmanov izravno kupio Moshirijev 15% udjela, za cijenu za koju se misli da je oko 146 milijuna funti .

Izvor blizak Usmanov i Moshiri rekao je Usmanov je navijač Arsenala koji je htio vlastiti ulog, budući da i dalje žudi većinski udio koji nije ponuđen od većinskog dioničara kluba, SAD investitor Stan Kroenke.Usmanov i Moshiri su dugoročni partneri, odnos koji je započeo kada Moshiri, ovlašteni računovođa, počeo savjetovati Usmanova kao klijenta. Moshiri je došao u Englesku kad je njegova obitelj napustila Iran prije revolucije 1979. godine; radio je kao računovođa u Deloitteu, a potom 1993. godine preselio se na puno radno vrijeme za jednu od Usmanovih investicijskih društava, Middlesex Holdings. Usmanov je od tada prikupio bogatstvo od više milijardi funti, ukorijenjeno u Metalloinvestu, najvećem ruskom željeznom rudarskog rudara, a navodi se da je Moshiri odobrio 10% udjela u holding društvu u 2008. godini.Ostala zapažena ulaganja parova uključuju udio u prodaji Facebooka na dobitima za milijarde, trenutne uloge ruskih telekomunikacija i digitalnih tvrtki, uključujući Spotify i Airbnb. Očekuje se da će Premier League proći Moshiri, pod svojim vlasnicima i redateljima, stalno će isprobati sljedećeg tjedna čišćenje 49,9 posto.